במאמר זה אסקור בצורה יסודית ומעמיקה את אחת התופעות שהכי מעסיקות גברים בתחום רומנטי – פחד גישה או פחד מדחייה. אסביר ממה הוא נובע, כיצד הוא מושרש בחוויות הילדות שלנו, ואיך להתגבר עליו – בגישה קוגניטיבית ובגישה התנהגותית.
המקור של פחד גישה
אחד הדברים שאנחנו עושים בקליניקה עם גברים שרוצים להתגבר על הפחד לגשת לנשים, הוא סימולציה, כשאני הבחורה, והם ניגשים אליי. דבר מעניין מאד קורה שם – גם כשהם מתרגלים איתי הם עוברים את אותה חוויה רגשית שהם עוברים כשהם ניגשים לבחורה. ברגע שאני אומר להם לגשת אליי הם יגידו “טוב, רגע, תן לי שנייה” ואז “מה אני אומר לך?”. אותן מחשבות בדיוק שעוברות בהם כשהם רוצים לגשת לבחורה. התגובה הגופנית תהיה זהה גם היא – הם יהיו בלחץ ובמתח, ינשמו עמוק, ויהססו לפני שייגשו אליי. כל זאת כשהם יודעים שאני לא הולך לדחות אותם, וששום דבר רע לא הולך לקרות להם.
אז מה זה מלמד אותנו? שהפחד לא נובע כתוצאה מהמציאות האובייקטיבית, או כתוצאה מהבחורה. המקור של הפחד הוא בתוך הראש שלנו, ולפיכך מדובר בחרדה (פחד שאינו נובע כתוצאה מאיום ממשי חיצוני), ומיד אסביר כיצד אנחנו מתגברים עליה. תופעה מעניינת נוספת שחשוב לשים לב אליה היא שכשאני שואל את המתאמנים ממה בדיוק הם פוחדים, הם עונים לי “שיצחקו עליי, שישפילו אותי, שהיא תכעס עליי”. אבל כשאני שואל אותם אם זה אי פעם קרה להם, כמעט תמיד התשובה היא שלילית. כלומר, הם נמנעים מלגשת לבחורה על בסיס תרחיש היפותטי שמעולם לא קרה להם. זה כמו להימנע מלהירדם בלילה בגלל תרחיש היפותטי שתהיה רעידת אדמה שתגרום לקריסה של התקרה מעליי בזמן שאני ישן. שני התרחישים יכולים, תאורטית, להתרחש. אבל היות שאין להם ראיות, הם סבירים בדיוק כמו כל תרחיש אחר שאין לנו ראיות אליו. זו לא דרך אפקטיבית להתנהל בחיים שלי.
אז נשאלת השאלה, למה דווקא התרחיש הזה, מבין כל התרחישים האפשריים, הוא זה שרץ אצלם בראש. לא רק שהוא רץ בראש שלהם, אלא שהם מאמינים, ומגיבים אליו, כאילו שהוא מתרחש בפועל. התשובה לכך נעוצה בתפקיד שאמונות משרתות בנפש שלנו. אז אם יש מחשבה מסוימת שאני מאמין לה, ללא תלות בראיות – זו אמונה. לפיכך, הם מאמינים שהולכים לצחוק עליהם אם הם ייגשו. כשאנחנו בוחנים אמונות, השאלה היא אינה אם האמונה נכונה, או לא. אמונה תמיד לא נכונה, לפחות במידה מסוימת. באמונה תמיד יש חורים. יחד עם זה, כולנו מאמינים בדברים מסוימים, כי כולנו מתנהלים בעולם מתוך הנחות מסוימות, כשאין לנו ראיות שהן בהכרח נכונות, או תהיינה נכונות גם מחר. הסיבה לכך שיש לנו מנגנון במוח שמאפשר לנו להאמין היא משום שאמונה עושה לנו סדר בעולם, ומאפשרת לנו לתפוס אותו באופן שאמור להיטיב עם התפקוד שלנו בתוכו. היות שהעולם מורכב ברמה אינסופית למעשה, והיות שהיכולת של המוח שלנו לעבד את העולם היא סופית, אנחנו צריכים לפשט אותו. אמונות עוזרות לנו לפשט את העולם ולהבחין בין הדברים החשובים, החיוניים לקיום שלנו, לבין אילו שאינם חיוניים. אז אם השאלה הרלוונטית לגבי אמונות אינה אם הן נכונות או לא, היא צריכה להיות – האם הן משרתות אותנו? כלומר, האם האמונה שאני מחזיק בה כעת מסייעת לי להתנהל בצורה מיטבית בעולם?
אז בואו נבחן את האמונה שאם אני אגש לבחורה יצחקו עליי. סביר להניח שאם היא לא הייתה משרתת אותי, היא לא הייתה קיימת מלכתחילה. אז מה היא משרתת בדיוק? התשובה היא שהתפקיד שלה הוא להגן עליי. כיצד היא נוצרה? לא תמיד אפשר לדעת בדיוק, אבל לעתים קרובות היא נובעת מאירועים וחוויות שהתרחשו בילדות ולוו בהרגשה מאד לא נעימה של דחייה, השפלה ונידוי. הן עשויות לקרות במערכת היחסים עם ההורים, או בעקבות חרם, או בעקבות דחייה שקיבלתי ממישהי שמצאה חן בעיניי. בכל אופן, כאשר אירוע כואב מסוג זה מתרחש, המנגנון הפסיכולוגי שלנו כילדים מנסה לסייע לנו להימנע מלחוות את הכאב הזה שוב. הילד מבין בעקבות האירוע שהעולם הוא מסוכן, ושיש להיזהר. לרוב המסקנה אינה נגמרת שם, אלא מובילה לכך שאני לא שייך, לא ראוי, לא שווה מספיק. כשילד מרגיש רע באופן ממושך, הוא יסיק שהוא עצמו רע. לפיכך אנחנו מבינים שהאמונות האלה נועדו להגן עלינו, אבל ההנחה שעליה הן מבוססות היא לא נכונה. היות שלילד אין פרספקטיבה, הוא מניחה הנחות על העולם על בסיס ניסיון מאד מצומצם שיש לו. ניתן לראות זאת בבירור לפי דפוס ההיקשרות שכל אחד מאתנו מפתח בעקבות טיב הקשר עם אמא שלו. אם אמא הייתה נוכחת וקשובה, אז אני אפתח אמון באמא, ולפיכך באנשים סביבי. אם, לעומת זאת, אמא הייתה דיכאונית, כלומר לא מסוגלת להיות קשובה לצרכים שלי – אני עלול להימנע מלסמוך על אנשים אחרים. זו סכימה פשטנית, אבל בסך הכל די מדויקת. יש במנגנון הזה יתרון, משום שבאמת, כילד, הסביבה הנוכחית שלי, ובפרט מערכת היחסים עם הוריי – היא הסביבה העיקרית של חיי, והיא, במידה רבה, מייצגת את העולם שלי. לכן יש הגיון בפיתוח אמונות כלפי העולם על בסיס המיקרוקוסמוס שאני חי בו בתא המשפחתי שלי. הבעיה היא שעם השנים הסביבה שלי משתנה, וגם אני משתנה, ואז נוצרים פערים גדולים מדי בין תפיסת העולם שלי לבין העולם עצמו. כשאני נוכח לפערים האלה, הגוף מאותת לי, והוא עושה את זה באמצעות הרגשה לא נעימה שעולה בי. אני מזהה שמשהו בהתנהלות שלי אינו כשורה, ואז אני עשוי להחליט לפנות לאיש מקצוע. זו ההרגשה שעולה בך כאשר אתה חווה את התסכול הרב בין הרצון שלך לגשת למישהי, לבין האמונה שלך שזה לא לגיטימי, שזה מוזר, ושיצחקו עליך. אתה נמצא בקונפליקט, והוא נובע מכך שהמוח שלך מאותת לך שהאמונה שגיבשת לגבי העולם אינה משרתת אותך עוד.
אז איך משנים את סט האמונות שלי?
העבודה נעשית בשני ערוצים – top down, כלומר דרך המחשבות, מה שנקרא גם הערוץ הקוגניטיבי, ו-bottom up, דרך ההתנהגות.
הערוץ הקוגניטיבי
בדרך הזו אתה לומד להיות המאסטר של המיינד שלך, לשלוט בו, במקום שהוא ישלוט בך. המחשבות שלך אמורות לשרת אותך, לא לשלוט בך. בתהליך הזה אתה תלמד איך לבחון בצורה רציונלית את הקולות שעולים בך כאשר אתה עומד להתחיל עם בחורה, ובמידה ואתה מוצא שהם אינם נכונים (מה שבלתי נמנע שיקרה) – אתה תלמד כיצד להתעמת איתם, לתת לה קונטרה, ובהמשך – לנטרל אותם לחלוטין. למשל, אם אתה שם לב שעולה בך הקול “יצחקו עליך”, אתה יכול להשיב לו “מה הראיות שלך לכך?”. אין לו ראיות, כי זה מעולם לא קרה לך בעבר, ויותר מזה, הוא מנבא את העתיד, ולאף אחד אין יכולת לנבא את העתיד. אתה מבין כעת שהוא עושה זאת משום שהוא רוצה להגן עליך, ולא משום שהוא צודק. זה קול שנוצר כשהיית ילד, ולכן אין לו שום טיעון רציונלי או מבוסס ראיות. זה פשוט קול של ילד מפוחד. אבל זה לא מספיק רק להראות לו שאין בסיס לטענות שלו, אתה גם רוצה לחזק את הקול שקיים בתוכך שרוצה לגשת. במאמר “טעויות נפוצות שגברים עושים כשהם ניגשים לבחורה” אני מסביר בהרחבה כיצד לעשות זאת. רק אומר כעת שאתה רוצה לפתח את האמונה שכשאתה ניגש לבחורה אתה מחמיא לה, אתה מפיץ אור, ושאתה נותן את המתנה שלה. יש לך מה להציע, יש לך אנרגיה זכרית נוכחת ומרעננת, ובתור אישה יש בה חלק שכמהה ומשתוקק לחוות את האנרגיה הזו. אם המשפט הזה נשמע לך אבסורד ומגוחך מעבר לכל דמיון, אז דע שאתה יכול להפוך אותו לחלק אינטגרלי מהמציאות שלך. אבל הדרך לעשות זאת היא לא רק באמצעות תרגילים קוגניטיביים, אלא גם על ידי פידבק מהמציאות. המטרה שלנו היא לא לפתח בך אמונה שמנותקת מהמציאות, כי זו כבר פתולוגיה. המטרה שלנו היא לעזור לך לשנות מוחשית את המציאות שלך, ואת זה אנחנו עושים באמצעות הערוץ ההתנהגותי.
הערוץ ההתנהגותי
תגובת הפחד שעולה בך כשאתה עומד לגשת לבחורה מופעלת על ידי איבר במוח שנקרא האמיגדלה. זה האיבר, שבין תפקידיו, אחרי על מנגנון ה-FFF (fight, flight, freeze) לחימה, בריחה, קפיאה. מה מעורר אותו, וכיצד הוא מופעל? האמיגדלה מקבלת את הקלט שלה משני ערוצים שונים במוח – מהחושים, כלומר ממה שהגוף שלך קולט מהסביבה החיצונית, ומהאונה הקדמית, שאחראית על המחשבות המורכבות שלך ועל יצירת תרחישים עתידיים. האמיגדלה אינה יודעת להבחין אם קלט שמגיע אליה הוא “אמיתי” במובן שמדובר באיום ממשי שקיים כרגע במציאות (למשל, דוב שרודף אחריי, או מכונית שכמעט דרסה אותי), או שמדובר שמחשבה בלבד (“הולכים לצחוק עליי”). כיצד להתמודד עם המחשבות הסברנו לעיל. אבל זה לא מספיק להתמודד עם המחשבות בלבד.
המוח שלך לא ייצור אמונה חדשה לגבי העולם אם הוא לא רואה שיש בסיס עובדתי לאמונה הזו. יתר על כן, בסופו של דבר בכל תהליך של התגברות על חרדה יש לעבור דרך הפחד ולהיחשף לגירוי שמפחיד אותי. אני מסביר יותר בפירוט מדוע במאמר שלי על חרדת נטישה. לכן, בוודאי שכל תהליך לפיתוח הביטחון העצמי שלך בסיטואציות של תקשורת התחלתית עם בחורה שמוצאת חן בעינייך, והפחתת הפחד – ישלב תרגול חזרתי של התחלת שיחה עם נשים. הסיבה לכך היא שהחלק הרגשי במוח שלך לא מבין כשמדברים אליו בהגיון. זו לא אותה שפה. הוא לומד רק דרך חוויה. מה שתהליך חווייתי כזה מחולל במוח הרגשי שלך הוא נתק בין הגירוי שמעורר את הפחד, לבין הפרשנות של סכנה. כרגע המוח שלך מפרש התחלה עם בחורה חדשה כמסוכנת. אם, לעומת זאת, אתה עובד דרך הפחד פעמים רבות, ולא קורה לך כלום, המוח מבין שאין כאן באמת סכנה, והוא יפסיק להפעיל את מנגנון הבריחה, היות שהפעלה של המנגנון הזה גוזלת ממך הרבה מאד משאבים פיזיולוגיים (לראייה, אחרי שאתה מתחיל עם מישהי, במיוחד אם הייתה מאד מתוח בסיטואציה, בא לך לחזור הביתה ולנוח, לא לגשת לעוד אחת). המוח שלך חכם – הוא לא יבזבז את המשאבים שלו על אירוע שאינו מהווה סכנה.
אבל זה לא מספיק להיחשף לסיטואציה. כי אם תיחשף לסיטואציות של התחלה עם בחורה, ובכל פעם תחווה כישלון וההרגשה שלך בעקבות החוויה תהיה גרועה מכפי שהייתה לפני – הביטחון העצמי שלך ידרדר, לא ייבנה. לפיכך, אחד הרעיונות המרכזיים בתהליך הוא ליצור לך מאגר של חוויות נעימות, של ניצחונות קטנים, כי רק כך ביטחון עצמי נבנה. לכן, אתה לא תתחיל מלגשת לבחורות ולהתחיל איתן, אלא מגירויים שעדיין מפחידים ומאתגרים אותך, אבל במידה שאתה יכול להתמודד איתם ולצלוח אותם. אחת הדרכים לעשות זאת היא לעשות סימולציות בקליניקה כך שאתה מדמה סיטואציה אמיתית, אבל בסביבה בטוחה שבה כמות המשתנים ידועה מראש, וכך אתה חווה יותר שליטה. דרך נוספת לעשות זאת היא לגשת לבחורה ורק להחמיא לה, בלי להמשיך בשיחה. לכן הגדרת המטרה בתרגילים שאתה עושה היא מאד חשובה, כי מתאמנים רבים נוטים להתבלבל, ולאמוד את הצלחתם בשיעורי הבית לפי התגובה של הבחורה. בשום שלב של האימון אתה לא תימדד לפי התגובה של הבחורה, משום שאין לך שליטה על זה. אימון טוב מתבסס על דברים שנמצאים בשליטתך. מן הסתם ככל שתתקדם באימון ובמיומנות שלך, התגובות של הנשים תהיינה טובות יותר, אבל זה תוצר לוואי. לכן, אם התרגיל שקיבלת הוא לגשת לחמש בחורות במהלך השבוע ולתת להן מחמאה, ואכן ניגשת לבחורה, אמרת לה “היי” את מהממת, שיהיה לך יום מקסים” – הצלחת במשימה. זה ניצחון. כל מה שקרה מעבר לכך אינו רלוונטי. חשוב שהאינטראקציה הזו תיחרט בזיכרונך כניצחון, וחשוב שתתגמל את עצמך על ניצחון כזה, ולא תמעיט מחשיבותו, כפי שפרפקציוניסטים נוטים לעשות. אם לא תחגוג את הניצחון הזה, לא תקבל פידבק חיובי מכך, והמוח שלך לא יבנה מנגנון שיעודד אותך להמשיך לפעול בדרך הזו. עליך לוודא שכאשר אתה מנצח, אתה אכן אוגר את החוויה כניצחון, אחרת הביטחון העצמי שלך לא יעלה.
כך הערוץ ההתנהגותי מסייע לך ליצור את המציאות שמתקפת את האמונה החדשה שאתה רוצה ליצור (למשל, כשאני ניגש לבחורה אני מביא את המתנה שלי, אני מחמיא לה, אני מנעים את זמנה ואת זמני, ואני מפיץ אור).
מלמד דינמיקה רגשית רומנטית, ומלווה גברים ונשים ליצירת מערכות יחסים רומנטיות משמעותיות. מאפשר לאנשים לחוות יותר אהבה, אינטימיות, חופש, ביטוי וחיבור רגשי לבני ובנות המין השני. קראו עוד על הסיפור שלי.
קבל עכשיו למייל ובחינם חמישה שיעורים לתקשורת גברית מושכת וכריזמטית עם נשים
אולי יעניין אותך גם...
צפיות :<i class="fa fa-eye" aria-hidden="true"></i> 275