מה זו חרדת נטישה?
חרדת נטישה מתבטאת בדרכים הבאות:
חוסר יכולת להכיל ולהתמודד עם אי-מענה של הבחור להודעה, או לשיחה שלא נענתה.
נטייה לפרש את הפעולות, או היעדר פעולות מסויימות, של הגבר כמקדמים לפרידה ממשמשת ובאה.
חוסר בטחון בסיסי ביציבות מערכת היחסים.
מחשבות כפייתיות כלפי הצד השני כשהוא נתפס בעינינו כמתרחק, הרצה של תרחישי איימים, עד כדי קושי להירדם בלילות, קושי להתרכז בעבודה, פגיעה בתפקוד היומיומי, וציפייה דרוכה לסימני תקשורת מצדו (בעיקר הודעה או שיחה).
תחושת מעקה שלא מתפוגגת ולא נרגעת, אלא להיפך – מתגברת. הדרך היחידה שבה ההרגשה פוחתת מעצימותה היא על ידי תגובה מהבחור.
כיצד נוצרת חרדת נטישה?
חרדת נטישה נוצרת בד”כ בעקבות חוויות שהתפרשו, גם אם לרגעים, כנטישה של אחד ההורים בתקופת הילדות:
– הורה פסיבי אגרסיבי. אמא שמתנה את אהבתה לילדה שלה. אם הילדה לא מתנהגת כפי שהאם מצפה או רוצה, היא מענישה אותה באמצעות פסיביות, “נטישה” רוחנית או רגשית, תגובתיות וקשב מופחת לילדה. הילדה חווה זאת כנטישה לכל דבר.
– אבא שהיה נוכח נפקד. כילדה תמיד כמהת לאהבה שלו, אבל אף פעם לא ממש קיבלת אותה. אבא לא היה שם בשבילך. הוא נתן לך תחושה שאת לא מספיק ראויה, ושאת צריכה להתאמץ כדי לזכות בתשומת הלב שלו.
עבור ילדה, חוויית נטישה מהורה, גם אם רגעית, גם אם לא פיזית, אם קורית מספיק פעמים, ובעצימות גבוהה – היא מבעיתה. ילדה יודעת שבלי ההורה היא לא יכולה לשרוד. היא תלויה בהורה. לכן מבחינתה נטישה שקולה למוות. לכן זה כל כך מפחיד.
חרדת הנטישה שאת חווה מול גברים משחזרת למעשה את הפחד העמוק מהילדות. את אמנם יודעת שאת תשרדי בלעדיו, אבל הטראומה מהנטישה בילדות כבר צרובה במח. לפיכך, כאשר יש אירוע שמזכיר את הטראומה, הוא מהווה טריגר לאותן תחושות, גם אם נסיבות החיים השתנו.
כיצד ניתן לטפל בחרדת נטישה
כמו בכל טיפול בחרדה, הדרך להתגבר עליה היא לחוות אותה באופן מבוקר, שאפשר להכיל אותו. במקביל יש ללמד את המח (את האמיגדלה) לא לפעול ולהתריע על סכנה כאשר האירועים שמהווים טריגר לחרדה מתרחשים. ניתן לעשות זאת בכך שאנחנו רואים שכאשר האירוע קורה (למשל, הוא לא שלח הודעה כל היום), בסוף הוא מתקשר בבוקר למחרת, ולכן זה לא מהווה סימן לנטישה. חשיפה לגירויים שמפעילים את החרידה לצד קבלת תוצאות שונות מהתוצאות שיצרו אותה מלכתחילה (נטישה של ההורים), באופן עקבי וחזרתי – מפחיתה את החרדה ואף מסייעת להעלימה לחלוטין.
תרגול נוסף שהוכח כיעיל ביותר לטיפול להפחתת חרדת נטישה הוא מיינפולנס. זהו תרגול שבו את לומדת ליצור הפרדה בין המחשבות שלך והרגשות שלך, לבינך. את לומדת להתבונן ברגשות ובמחשבות, ולא להקשר אליהם. באופן הזה את בשליטה, את מבינה שמשהו עובר בתוכך, אבל זה לא את. התרגול הזה מאפשר להסתכל על המציאות נכוחה, ולבחון באופן אובייקטיבי האם האירועים שהובילו לחרדה אכן מבשרי רעות כפי שהמחשבה אומרת, או שאולי אני כבר יודעת שבימים האלה הוא עסוק, ושבפעמים הקודמות הוא תמיד התקשר יום למחרת.
נעים מאד, שמי ירון ויסברג.
אני מאמן למערכות יחסים, ומסייע בהתגברות על חרדות ודפוסי הקשרות לא בריאים מהילדות. בתהליך האימון שלי את תרכשי כלים להבין את הראש הגברי, וכיצד לתקשר עם גברים באופן אפקטיבי. תלמדי כיצד לגרום לו לחזר, ולהתמיד בחיזור גם עמוק לתוך הקשר. תלמדי כיצד להמנע מגברים שנעלמים, וכיצד להשיג גבר איכותי, ולשמר את הקשר איתו.
עליי: מאמן פרטנית, מנחה קבוצות, כותב ומרצה. עזרתי לעשרות גברים ונשים ליצור מערכות יחסים רומנטיות מלאות יותר. מנתח מערכות בדימוס, בוגר קורס better leader reacher life של אוניברסיטת פנסילבניה, בוגר קורסים במדעי המח של אוניברסיטת DUKE. בוגר סדנת מיניות מקודשת של ISTA, בוגר סמינר תקשורת מקרבת.
אני מאמין שכל אחת ראויה לאהבה ולקשר. זוהי שליחותי לעזור לאנשים ליצור מערכות יחסים טובות, ואשמח ללוות גם אותך בדרכך לזוגיות שאת רוצה.